Over ons

Wie is Fresh Tray?

Fresh Tray werd opgericht in 2020 door Maarten Claes uit Heusden-Zolder. Ondertussen bestaat het team al uit een tiental extra helpende handen!

Het Fresh Tray verhaal begint op een beach clean up op het strand van Brazilië. Daar werden sigarettenpeuken gescheiden gehouden van het andere afval. De organisator vertelde dat peuken veruit de grootste vervuiler waren én enorm schadelijk blijven wanneer ze verbrand worden bij het normale afval.

De aanleiding: een beach clean up in Brazilië.

De organisatoren van deze beach clean up hadden een speciaal recyclagesysteem voor sigarettenpeuken uitgedokterd om de gigantische impact die peuken hebben op het milieu te minimaliseren.

Geïntrigeerd door dit feit en altijd al gebeten door duurzaamheid, startte Maarten een marktonderzoek in Europa. Bleek dat hier sigarettenpeuken ook een groot probleem waren bij het zwerf- en restafval en dat er nog geen enkel bedrijf was dat peuken recycleerde!

Bovendien kwamen er meer problemen naar boven die in 1x mee opgelost konden worden zoals brandende en stinkende vuilnisbakken, materiaal dat niet weersbestendig is of onderhoud van rokerszones.

Het probleem: Sigarettenpeuken veroorzaken enorme schade aan het milieu.

Wereldwijd belanden er jaarlijks 4.300 miljard sigarettenpeuken op de grond en per dag belanden er in Vlaanderen alleen al 100.000 op straat. Niets is zo vervuilend als de sigarettenpeuk. Zelfs een beetje regen is voldoende om de gifstoffen die een sigarettenpeuk bevat in ons grondwater terecht te laten komen.

Bovendien vormen ze ook de grootste vervuiler volgens OVAM, want van alle zwerfvuil is 49 procent afkomstig van rokers. Ongeveer 20% van al deze sigarettenpeuken komen "correct" in het restafval terecht, maar zijn dan nog steeds schadelijk. De verbranding van dit peukenafval veroorzaakt tevens schadelijke emissies die we allemaal inademen.  

De oplossing: Recyclagestations ontworpen uit inox op een ecologische wijze.

Fresh Tray heeft een recyclagestation uit inox ontworpen met een uitneembare cassette aan de zijkant en is volledig brandwerend gemaakt. De smalle opening aan beide kanten houdt de sigarettenpeuken uit het zicht en buiten bereik. Door de kleine opening kan er ook geen ander afval in het station terechtkomen.

De trechtertechnologie van het station zorgt ervoor dat er geen ontbranding kan ontstaan in het recyclagestation. De cassette aan de binnenkant verbergt de peuken en houdt de slechte lucht vast. Het station wordt bevestigd door middel van een verankering in de grond. 

Onderhoud, recyclageproces en zero waste cyclus:

De recyclagestations worden tweewekelijks door ons onderhouden. De cassette wordt dan ter plaatse vervangen en de oude cassette wordt luchtdicht afgesloten en meegenomen voor cleaning. Dit gebeurt op een volledig eco-vriendelijke manier. Het recyclagestation zelf wordt ter plaatse ook op een eco-vriendelijke manier gereinigd.

De peuken worden gestockeerd in containers en worden naar een externe firma gebracht voor recyclage. Ze worden daar dan gerecycleerd tot een spuitbaar granulaat en worden nadien gebruikt om zak- en autoasbakjes en de containers voor ons inzamelsysteem te maken. Dit is een volledig gesloten recyclagecyclus waarmee we de giftige sigarettenpeuk uit het milieu halen en één van de grootste milieuproblemen van onze tijd oplossen.